terug naar het overzicht
Foto's: Jaap Overdulve

HERDERTJESTOCHT IN AXEL

HERDERTJESTOCHT IN AXEL VRIJDAGAVOND 23 DECEMBER 2017

Vrijdagavond 23 December was het weer zover. De organisatoren hadden weer heel wat werk verzet om deze, inmiddels traditionele, herdertjestocht tot een succes te maken.
AXEL was even Bethlehem, het kindje Jezus kwam uit het Land van Hulst, maar voor veel kleine en ook grote kinderen was het net echt, compleet met een keizer, Romeinse soldaten, drie wijzen (uit het Oosten natuurlijk), herders, engelen en zelfs twee echte ezels.
Het was verzamelen geblazen in de zaal van de Gereformeerde kerk aan de Kerkdreef.
De kleren lagen klaar, piekfijn in orde, zo nodig nog even gestreken.
De deelnemers, groot en klein, druppelden binnen en werden in passende gewaden geholpen, voor zover ze dat tenminste zelf al niet hadden gedaan.
Wethouder Frank Deij figureerde als keizer Augustus, maar durfde het toch niet aan zonder moderne communicatiemiddelen en verzamelde, voor de zekerheid, ook nog een aantal Romeinse soldaten om zich heen. Een keizer moet ten slotte goed beschermd worden.
De rolverdeling stond duidelijk op papier en de te lopen route werd nog even doorgenomen.
Kerstfeest is het feest van het licht, en ook dat werd nog even gecontroleerd, aangestoken en vooraan in de stoet meegedragen.
De verkeersregelaars stonden al klaar in de hal, de ezels stonden geduldig op straat te wachten.
Voor vertrek werd nog een kerstlied gezongen en de muzikanten van Hosanna zorgden onderweg voor passende muziek.
Jozef en Maria moesten een slaapplaats zoeken bij de herbergen.
“Maria is al zo moe” zei een deelnemertje toen er weer geen plaats was in een herberg. Uiteindelijk liep het toch goed af want de ster van Bethlehem leidde de stoet naar verzorgingstehuis de Vurssche, waar iedereen gastvrij onderdak vond en waar koffie, thee en warme chocomelk klaarstond.
Team welzijn en vrijwilligers hadden er ook al voor gezorgd dat veel bewoners verzameld waren en konden genieten van de sfeervolle muziek van NEW ADVENTURE.
De kinderen konden rondom Jezus, Maria en Jozef gaan zitten en de opmerking van een kind – het is een echte baby hoor! – maakte het allemaal nog echter en mooier.