terug naar het overzicht
Foto's: Rein Boeije

Zaamslag geeft tegen RCS in knotsgekke slotfase voorsprong uit handen

Deze knotsgekke wedstrijd kende een spectaculair scoreverloop. In de 1e helft kwam Zaamslag op een ogenschijnlijk comfortabele 0-2 voorsprong, wat tevens de ruststand was. In de 2e helft, na bijna een uur wedstrijd, viel bij deze stand centrale verdediger Roy van der Staal geblesseerd uit. Dat bleek cruciaal voor Zaamslag, want het betekende de ommekeer in de wedstrijd die voor Zaamslag eindigde in een waar horrorscenario. In de laatste vijf minuten moesten maar liefst drie tegentreffers worden toegestaan, waardoor de 1-3 voorsprong als sneeuw voor de zon verdween met een 5-3 eindstand tot gevolg.

Voor het eerst stonden beide verenigingen in een officiële wedstrijd tegenover elkaar. Op Sportpark “De Alblas” in Oost-Souburg trad Zaamslag als nummer vier van de ranglijst aan tegen RCS, de huidige nummer twee in de rangschikking. Bij een overwinning zou Zaamslag de top drie binnendringen, ongeacht de uitslag van de andere topper in deze 3e klasse A, de nummer drie (VCK) tegen de nummer één (Yerseke).

De thuisploeg mocht om precies 14.15 uur de bal aan het rollen brengen van scheidsrechter Rick Sturm uit Oostkapelle en kreeg na amper vier minuten een eerste mogelijkheid (een schot hoog over). Beide ploegen waren gelijkwaardig in het eerste kwartier, waarbij Niek Luime na precies een kwartier de kruising van paal en lat trof. Halverwege de 1e helft kwamen onze groen-witten op voorsprong. Een schot van Koen Post werd door een RCS speler van richting veranderd waardoor RCS doelman Tim Blind volledig werd verrast, 0-1. Kort daarvoor had Dominique Pijpelink handelend moeten optreden toen een RCS aanvaller voor hem opdook die een terugspeelbal van Michiel Leijte onderschepte. De Zaamslag goalie pareerde diens inzet waarna in de rebound via de lat over werd geschoten. Het was een aantrekkelijk duel met kansen over en weer. Op het half uur kon de Zaamslag defensie alleen maar toekijken hoe Bjorn Langeveld volledig vrij staand een grote kans kreeg om de stand weer in evenwicht te brengen. Hij kopte de afgemeten voorzet van Joey Katzenbauer over.

Vijf minuten voor rust kwam Zaamslag op een 0-2 voorsprong. Spits Niek Luime werd in het vijandelijke strafschopgebied ouderwets pootje gehaakt. Strafschop oordeelde scheidsrechter Sturm. Diezelfde Niek Luime zette zich vervolgens achter de bal om vanaf elf meter doel te treffen. Met deze ietwat gelukkige tussenstand werd de rust bereikt.

De 2e helft was nog geen minuut oud toen doelman Dominique Pijpelink zijn kwaliteiten weer moest tonen door met de voet een inzet te keren. Het was duidelijk met welke bedoelingen de thuisploeg uit de kleedkamer was gekomen. De ploeg drong aan, maar Zaamslag hield stand. Tot na een klein uur spelen centrale verdediger Roy van der Staal geblesseerd het veld moest verlaten. Het bleek cruciaal voor de wedstrijd. De rust in de verdediging was volledig verdwenen en ook het middenveld had totaal geen grip meer op de wedstrijd. Toch duurde het tot de 68e minuut eer de aansluitingstreffer werd gemaakt. Conner Meerman was de doelpuntenmaker. RCS was na rust duidelijk de betere ploeg en rook na de aansluitingstreffer bloed. Dat leek in het water te vallen toen een kwartier voor tijd Wesley Dieleman goed doorzette en zijn tegenstander aftroefde om vervolgens fraai de 1-3 binnen te schieten. Een daverende verrassing was aanstaande, want met deze tussenstand leek de buit binnen voor Zaamslag.

Niets bleek minder waar, want in de laatste tien minuten moest Zaamslag maar liefst vier doelpunten incasseren. In de 79e minuut ging de bal (onterecht) op de stip nadat een overtreding net buiten het zestienmetergebied anders werd beoordeeld door scheidsrechter Sturm. Sven van Rosevelt had er maling aan en benutte het buitenkansje, 2-3. In de 86e minuut ging de bal andermaal op de stip na een overtreding. Sven van Rosevelt benutte ook zijn tweede strafschop waarmee hij de stand in evenwicht bracht. Daarna was Zaamslag het helemaal kwijt. De organisatie was volledig zoek en de bal kon met geen mogelijkheid in de ploeg gehouden worden, met als gevolg aanval na aanval van de thuisploeg. Dat resulteerde amper één minuut na de gelijkmaker in een 4-3 voorsprong door Conner Meerman en in de extra tijd werd het drama compleet toen Amine el Bekkaoui er nog 5-3 van maakte. Uiteindelijk boekte RCS hiermee een verdiende overwinning.

Doordat de andere topper, VCK – Yerseke, in een 2-4 overwinning voor de koploper eindigde zijn de kaarten voorlopig geschut in de kop van de ranglijst. Yerseke en RCS slaan een gaatje met de concurrentie (VCK en Zaamslag) en gaan in de laatste speelronde voor de winterstop samen uitmaken wie er “herbstmeister” wordt. Zaamslag mag niet bij de pakken gaan neerzitten, maar moet de rug rechten en met een goed gevoel de winterstop ingaan door het laatste thuisduel tegen Wemeldinge winnend af te sluiten.