terug naar het overzicht
Foto's: Co van Meurs

Koninklijk goud voor Anneke de Jonge

Zaamslag, 15 november 2017. Tijdens een drukbezochte Dankviering in De Molenhof te Zaamslag werd een totaal verraste en sprakeloze mevrouw Anneke de Jonge-Koster door burgemeester Jan Lonink een koninklijke onderscheiding opgespeld. Anneke de Jonge werd voor haar vele vrijwilligersactiviteiten bij Koninklijk Besluit van 7 oktober 2017 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Gedurende de periode 1992-2002 was zij voorzitter van de cliëntenraad van de Protestants Christelijke Stichting Ouderenzorg Zaamslag e.o. Betrokkene was een belangrijke speler bij het tot stand komen van de fusie tussen woon-zorgcentrum De Molenhof en de Stichting voor Regionale Zorgverlening (SVRZ). Verder heeft ze zich o.a. ingezet voor het verkrijgen van subsidies en was actief bij diverse vieringen in het zorgcentrum, zoals jubilarissenvieringen.
Van 1992 tot 2015 was zij oprichter, voorzitter en secretaris van het Oost-Europa Comité te Zaamslag. Dit comité zette zich in voor hulp aan de stad Vinogradovo en de omliggende dorpen in de Oekraïne. Hiertoe organiseerde zij organiseerde zij activiteiten zoals het maken en verkopen van kaarten en bloemstukjes, het bakken van oliebollen en het inzamelen van kleding. Daarnaast is zij vele malen naar Oekraïne gereisd om hulp te bieden aan o.a. het provinciale ziekenhuis en het jongensweeshuis. Zo zijn de operatiekamers gerenoveerd en de sanitaire voorzieningen verbeterd. Verder zijn gaarkeukenprojecten gestart.
Van 2007 tot heden is Anneke voorzitter (2007-2016) van de cliëntenraad van woon-zorgcentrum SVRZ De Molenhof te Zaamslag, lid (2007-2016) van de centrale cliëntenraad van SVRZ en lid (2007-heden) van de ethische commissie van de SVRZ De Molenhof.
Van 2016 tot heden is zij medeoprichter en voorzitter van de Parkinson-Inn te Terneuzen. Parkinson-Inn is een ontmoetingsplaats voor Parkinsonpatiënten en hun naasten. Deze druk bezochte bijeenkomsten worden vijfmaal per jaar georganiseerd in de locatie Ter Schorre van de SVRZ.

Na het officiële gedeelte en de Dankviering werden de aanwezigen uitgenodigd voor een kopje koffie of thee met wat lekkers en was er gelegenheid om Anneke de Jonge te feliciteren.
De Dankviering werd geleid door mevrouw A. Heuseveldt met medewerking van het koor “One People”.